9 februari 2016

Dags att vårda julrosorna

Brungröna julrosblad i närbild.
Förra året var det för mycket på jobb- och den privata fronten för att jag skulle orka hålla igång bloggandet. Men nu är det lite lugnare och intresset för växter och trädgård finns fortfarande kvar. Så det är dags att återuppta den tappade tråden tänkte jag ...

Här har snön försvunnit helt och då är det dags att ta hand om julrosorna i trädgården. För att knopparna - och senare blommorna - ska synas bättre, klippte jag idag bort alla bladen. På så sätt skyddas också växten mot svampsjukdomen svartfläcksjuka. Löven hamnade i soporna istället för komposten (de går också bra att elda upp), för att inte riskera någon spridning av sjukdomen.

Julrosornas bladverk är robust och lite rivigt, dessutom innehåller de ett ämne som kan irritera huden. Så har du känsliga händer är det bra att bära handskar när du vårdar blommorna. Ett annat tips är att framåt våren gödsla med exempelvis lite benmjöl, blodmjöl eller kogödsel.

Rosenkvittenkvistar avtecknar sig mot ett regnprickigt fönster.

För några dagar sedan rensade jag i och under vår rosenkvitten. Den blöta jorden gjorde att det var lätt att riva upp ogräs och trädskott som tagit sig in under busken. Samtidigt passade jag också på att klippa av några grenar som var i vägen för infarten. Kvistarna sattes sedan i vatten och fick stå.

Nu har vackra, aprikosrosa blommor tittat fram. Och de livar verkligen upp bland alla regntunga moln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...