7 mars 2015

Äppelbeskärning nu eller i JAS ...

Äppelträdskrona full med grenar
Vårt 'Ingrid Marie'-äppelträd liknar mest en upochnervänd sopkvast just nu. Det har kliat i fingrarna att få till form och luft i trädet, men efter dagens trädbeskärningskurs på Rosendal så bestämde jag mig för att vänta till juli istället.

Beskärning under vårvintern främjar tillväxt - ju mer du klipper bort, desto mer försöker trädet kompensera med vattenskott (spjuten som skjuter lodrätt upp från de större grenarna). Har du ett gammalt äppelträd som stannat av i utvecklingen, kan beskärning i mars vara ett bra sätt att få igång det igen. Men vill du bara skapa en välbalanserad, stark krona är det bättre att vänta till JAS - juli, augusti och september. (I södra och mellersta Sverige har senaste årens höstar varit så milda att det till och med gått bra att klippa träden i oktober.) Då läker trädet lättare, fruktbildning främjas och vattenskotten blir färre. Win för trädet och win för dig, som kommer att få mindre jobb nästkommande år.

Det kan dock vara lättare på vintern att se vilka grenar som ska kapas, när inte massor av löv är i vägen. Ett knep är att redan nu markera de grenar du önskar ta bort i sommar genom att binda ett snöre eller liknande runt dem. 'Ingrid Marie' mognar relativt sent, varför den är bra att beskära i juli. Tidigare äppelsorter kan man däremot gå på efter skörd istället.

Vill du beskära äppelträd under vårvintern, så kommer lite tips här:

  • Börja alltid med att titta på hur trädet ser ut. Titta på formen och fundera på vad som kan vara bra att ta bort och hur trädet kommer att växa då.
  • Kapa grenarna precis ovanför grenkragen (den lilla uppsvullnaden där grenen växer ihop med stammen eller en huvudgren) för att trädet ska läka bra. Beskär du innanför kragen eller för långt ut kommer trädet inte att kunna valla över sårytan.
  • Ta bort grenar som är döda, sjuka, växer inåt, skaver mot varandra eller stammen och vattenskott som växer rakt upp.
  • Rensa i täta partier. (Förr sa man att det ska gå att kasta en hatt genom kronan, men riktigt så hård bör man inte vara.) Det viktiga är att ljus och luft kommer ner. 
  • Klipp bort stamskott.
  • Spara veka vattenskott och ledskott, alltså nya skott längst ut på grenarna, för minska tillväxt av nya vattenskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...