14 september 2014

Äppelfrossa

Äpplen i ett durkslag av metall
Förra året kom det inga mängder med äpplen. Men i år har vi knappt hunnit med att ta till vara alla frukter. I helgen passade jag därför på att laga till äpplen på alla möjliga vis. Här är recepten:

Äppelringar torkade i ugn

Torkade äppelbitar är perfekta som snacks eller krydda i müslin. Utgå från fina, ostötta frukter. Sätt ugnen på 100 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skiva frukterna i cirka tre millimeter tjocka skivor. Doppa i saltat vatten (1 tesked per liter vatten) för att slippa missfärgning och lägg ringarna på ett ugnsgaller som placera en bit ner i ugnen.

Låt ugnsluckan stå på glänt - med hjälp av en träslev eller liknande. Sedan är det bara att vänta någon/några timmar tills äppelringarna är klara. Kolla till ringarna och provsmaka för att se när de är lagom gräddade.

Enkel äppeldricka

På bloggen Matgeek.se fanns ett recept på en busenkel äppeldricka, som inte ens behövde kokas upp. I receptet skulle man dock ha tillgång till ett närmare tio liter stort kärl - vilket vi inte har - så det fick bli en halv sats. Men om saften blir lyckad (den ska dra två-tre dagar innan den är klar), går det ju alltid att laga till mer senare.

Knaprig äppelpaj

Bittes äppelpaj hette dagens smaskiga efterrätt. Receptet hittades på ICA.se. Ett extra lyft får desserten med lite kanel och/eller nymald kardemumma.

Sötat och osötat äppelmos

Två omgångar äppelmos hanns också med i helgen. Båda utgick från boken Annas nya mat.  Framför allt äpplena som var lite kantstötta hamnade i den stora mosgrytan.

Jag skalade, kärnade ur och skar frukterna i bitar. Äpplena kokades sedan upp med lite vatten vatten i botten, tills det blev ett ganska grovt mos (cirka 15-20 minuter). För att få en finare konsistens mixade jag röran, men det är inte nödvändigt.

I slutet ströddes ett krydmått askorbinsyra per liter mos i grytan. Hälften av moset hälldes sedan upp på väl rengjorda burkar direkt, medan resten sötades en aning med socker först. På så sätt kunde alla familjens smaker tillgodoses.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...