10 augusti 2014

Inte så snygg - men väldigt god - majs

Fyra majskolvar på en vit tallrik
Så här ser den ut - den godaste majs jag ätit. Kolvarna var kanske inte helt regelbundna och tjusiga, men smaken och spänsten i kornen var däremot tipptopp. Sorten är 'Double Standard', vilket syns på blandningen av vita och gula korn.

Skörd och tillagning

Majs mognar oregelbundet så för att kolla vilka kolvar som var mogna, vek jag ner lite blast på de största majskolvarna vars "hår" hade vissnat och tryckte in en nagel i ett av deras korn. Då sipprade vit, mjölkliknande saft fram. Det var tecknet som visade att kolvarna var redo för grytan.

När en majskolv skördas omvandlas sockret i kolven till stärkelse. Därför ska majs kokas så fort som möjligt om du vill behålla smaken. Tipset är att ha en kastrull med saltat kokande vatten på spisen redo när du går ut för att plocka kolvarna.

Våra majskolvar fick koka i sex-sju minuter, vilket var lagom. För att kolla om de var klara plockade jag loss några provkorn och smakade. Två av kolvarna la vi sedan på grillen en stund, men de extra minuterna gjorde kornen aningen hårda.

En grön paprika mot vit bakgrund
Förutom majs grillade vi också den första av de frösådda paprikornas frukter. Lite sot och havssalt på ett mjukgrillat paprikaskal är ju väldigt gott. Dessutom är det bra att plocka paprikafrukter vartefter de kommer. Då gynnas tillväxten på resterande frukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...