18 juni 2014

Mycket bokhäck och lite utplantering

Små, gröna blad tittar fram på en bokhäck.


Mycket tid och kraft (plus intresserade kommentarer från förbipasserande grannar) har lagts på den nya bokhäcken senaste tiden. Även om vi hyrde in grävhjälp för att få upp de gamla plantorna, var ändå många stora rötter kvar i jorden och vi var tvungna att gräva ut ett dike där plantorna skulle stå.

Vid planteringen utgick vi från några bokhäcksråd som jag hade fått från min bror:

  • De barrotade bokplantorna behöver gropar på minst 30 centimeters djup och bredd.
  • Det är bra om de späda plantorna kan planteras lite djupare än de stod på plantskolan.
  • Cirka fyra häckplantor per meter är lagom plantavstånd.
  • För att få en jämn och fyllig häck är det bra att välja en kraftig planta varannan gång och däremellan sätts ett tunnare exemplar.
  • Slutligen gäller det att vattna. Och vattna. De första två åren är häcken känslig för torka (precis som de flesta nyplanterade träd och buskar).

Som bilden ovan visar, börjar äntligen de små bokarna att växla skrud - från vinterdvalans bruna blad till gröna musöron. Det ska bli spännande att se utvecklingen framåt.

Två blå- och vitstrimmiga blomman för dagen-blommor är omringade av gröna blad.
Några växter som fått mindre fokus senaste tiden är bland andra försådda blomman för dagen 'Flying Saucer', vilka bidat sin tid i källaren. Men de verkar inte särskilt ledsna över läget, utan har satt igång att blomma.

Ett bord fullt av gröna växter i plastkrukor.
Klockrankorna står fortfarande kvar i källaren, men annars fick resten av de försådda plantorna komma ut idag. Paprikor planterades om och flyttades in i balkongväxthuset. Basilikor tog också plats i växthuset, men grävdes ner i tomatplantornas ('Garderners' Delight') krukor för att avskräcka skadeinsäkter och förbättra tomatsmaken. Några tomater står utanför växthuset. De fick nu sällskap av indiankrasse 'Tip Top', som kan skugga jorden och komplettera med vacker blomning.

Alla växter som plockades upp hann dock inte komma på rätt plats i trädgården. De återstående plantorna, plus försådder som inte sattes i växthus, la jag en täckduk över som skydd mot kylan. Det korrekta sättet att plantera ut på är ju annars genom avhärdning, men i år får det bli en latmansvariant.

En rädisa skymtar bakom massor av gröna blad.
I grönsaksträdgården är det hög tid att skörda. Rädisorna är fullvuxna och mangolden trycker på hönsnätet som ska skydda mot glupska råddjur. Även om jag inte riktigt hängt med i årstidens framfart i år, så är det ändå härligt att sommaren är här. Årets första dopp är avverkat och snart är det dags för flädersaftande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...