5 maj 2014

Snabbgroddad potatis i jorden

Förgrodda potatisar i en äggkartong
Drygt en månad brukar vara lagom om man ska förgro potatis. Men eftersom jag var sen med inköpet, fick det bli en snabbvariant på två veckor. Processen skyndades på med hjälp av blomsterjord i botten på äggkartongen potatisarna förgroddes i, plus att knölarna sprejades med vatten vid starten. På det sättet hann några av sättpotatisarna utveckla både groddar i toppen och små rötter i botten (potatisen högst upp till vänster i bild). Och i helgen åkte alltså potatisarna 'Cherie' ("älskling" på franska) ner i jorden.

Potatis gillar lucker och sandblandad jord. Däremot ska du vara försiktig med kvävegödsling - för mycket kväve ger mycket blast, men färre, lite vattniga potatisar. Mina avlånga älsklingar planterades därför i en pallkrage fylld med kompost- och blomjord, samt en hiva kögödsel (sanden fick de klara sig utan).

När temperaturen ökar längre fram och bondbönorna tittat upp ur sina sålådor, kommer de att göra sällskap med potatisen. Knölarna får då lagom mycket näring av de kvävefixerande bönorna, samtidigt som bondbönorna utsätts för färre lössangrepp när de odlas bredvid potatis. Win win.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...