26 maj 2014

Samplantering i köksträdgården

Liten kronärtskocksplanta med roten skyddad av tegelpannor.

Nu är köksträdgården nästan helt fylld. Kronärtskockorna 'Green Globe' samplanterade jag med blomman för dagen 'Flying saucer', eftersom de senare uppskattas av nyckelpigor. På det sättet är förhoppningen att de små krypen kanske håller undan löss på skockorna. Några jordgubbsplantor fick också flytta in i samma pallkragar.

Sockermajs i en pallkrage vars jord är täckt av gräsklipp.
Sockermajsen 'Double Standard' hade jag egentligen tänkt odla enligt "tre systrar-principen" - ett samodlingssätt som härstammar från Nordamerikas ursprungsbefolkning. Systrarna består av majs, ärtor och squash. Majsen ger ärtorna klätterstöd, squashen skuggar jorden vilket hindrar uttorkning, och ärtorna bidrar med näringsrikt kväve i marken.

I år ville dock inte squashen gro (gissar att fröna var för gamla), så ett syskon uteblev. Sett ur ett positivt perspektiv gjorde det inte så mycket. Tre systrar-upplägget kräver mer yta än om majs odlas på vanligt vis. Och till skillnad från och squashen, så utvecklades alla majsfrön till små plantor.  Nu rymdes de tolv majsplantorna i två pallkragar. Runt majsen sådde jag i alla fall en syster i form av socker- och märgärtor. Ett tips om du ska odla majs är att sätta plantorna i rutor - i en lång rad är risken att mycket pollen blåser bort.

Skira gröna blad av vitlök, purjolök, rädisor och morötter.
I en pallkrage samsas morötter, vitlök (som kom upp spontant från förra årets odling) och purjolök. Lökens doft förvillar morotsflugan och på så sätt är det större chans att krypen inte ger sig på rotfrukterna.

För att ge morötterna djup jord direkt, såddes fröna på en liten kulle. Purjolöken (till höger i bilden ovan) kommer istället att kupas lite längre fram. Just nu står dock purjon lite tätt, men när plantorna växt till sig blir det naturlig gallring i samband med matlagning.

Små plantor av bondbönor och potatis som tittar upp ur jurden.
Ovan odlas potatis (Cherie) med bondbönorna 'Red Epicure' och 'Green Hangdown'
på klassiskt vis. Förra året testade jag kombinationen med lyckat resultat. För en gång attackerades inte bönorna av löss.

Längst till vänster växer vitlöken 'Thermidrome' och de smalare, hängigare spröten tillhör 'Casablanca'. Det är roligt att se vilken skillnad det är i tillväxt hos de olika sorterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...