31 maj 2014

Bokhäck i väntan på plantering

Svarta sopsäckar fulla med grenar som sticker upp.
I garaget står 120 buskar barrotad bok och väntar på plantering. Tanken är ju att byta ut forsythiahäcken på baksidan, eftersom den är svår att få tät och fin. Några meter forsythia vid bilinfarten lämnar vi dock kvar. Förhoppningsvis blir det inte en märklig blandning.

Från början var planen att jag och mannen skulle gräva upp vår nuvarande häck själva. "Hur svårt och tungt kan det vara?" tänkte jag och ignorerade tidigare erfarenheter av buskgrävning på tomten. Men efter att ha kämpat så svetten lackade med en (!) buske, fick det bli inköpt grävhjälp.

Nu kommer de att gräva med maskin på måndag och för att få ner plantorna så snabbt som möjligt (buskarna har legat i kylförvar på min brors gård) hämtade vi idag hem bokarna och satte dem i vatten.

Anledningen till att det blev just bok är flera. Bokplantor ger bra insynsskydd, de gillar lerjord och klarar skugga. Buskarna är inte lika härdiga som exempelvis avenbok, men i det fallet finns estetiska aspekter som bladfärg och -struktur som för vår del vägde över till boken fördel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...