25 mars 2014

Frön, frön och en och annan planta

Frön som ligger i ett glas vatten.
Igår plockades ovanstående små gynnare upp ur sitt dygnslånga vattenbad och trycktes försiktigt ner i jord. Det var blomman för dagen 'Flying Saucer' som hade fått en extra skjuts i groprocessen. Och visst är det fantastiskt att bara några timmar i vatten, kan få hårda frön att spricka upp och börja växa?

Självvattnande såkruka
Även helgen ägnades åt sådd. Mangold, rödbeta 'Detroit 2', tomat 'Gardeners Delight', pak choi F1 'Joi Choi' och grönkål 'Nero di Toscana' hann jag beta av. De flesta fröna fick plats i den självbevattnande odlingslådan "Rootmaster", som jag fick av min bror med familj när jag fyllde år. Det var en fin present som gjorde försådderna lite mindre skrymmande. Att sätta ihop delarna till lådan innebar lite pyssel, men det var inte särskilt svårt.

Frön från rödbetor och mangold.
Förutom den inneboende växtkraften, så är ju utseendet och strukturen på frön otroligt fascinerande - de kan se så olika ut. Eller som i fallet med rödbetor och mangold; vara förvillande lika vilket tydligt visar släktskapet. (Till vänster ligger rödbetsfrön och till höger syns mangold.)

När kronärtskockorna skulle skolas om, gick det lite väl fort. Några frön hade inte hunnit utvecklas, utan tittade upp först efter omplanteringen. Så i lördags fick även de mer senkomna plantorna varsin kruka.

Pak choi på en diskbänk
Att plocka och tillaga grönsaker direkt från trädgården i mars, känns lyxigt och smått fantastiskt. Nästa höst/sensommar tänkte jag satsa på en större sådd av pak choi, så att jag kan skörda ännu mer under de kalla månaderna än i år. Plantorna har klarat vintern finfint utan någon omvårdnad.

Purjolöksstrån som tittar upp ur joden.
Purjolöken har tittat upp. Snart kommer de små stråna behöva mer näring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...