8 februari 2014

Våraning inne

Förutom spirande grodblad, njuter jag just nu av skira kungsängsliljor. Blommorna står i en stor kruka på vardagsrumsbordet och påminner om att våren är på gång. För att de ska hålla så länge som möjligt, tillbringar liljorna nätterna i ett svalare rum. Och om några månader, när vintern släppt sitt grepp, tänkte jag plantera ut lökarna under äppelträden, så att de kan göra sällskap med sina artfränder.

Små klockrankor i frölådor.
För någon dag sedan sköt den första klockrankan i höjden. Och sedan dess har det poppat upp nya små skott nästan dagligdags. För att förhindra alltför gängliga plantor, är planen att flytta ner dem till källaren i morgon. Där kan de både stå ljust och svalt, vilket är bra förutsättningar för tillväxten.

Grodblad av alunrot
När små spröt tittade fram där röd alunrot 'Melting Fire' var sådd, trodde jag däremot att det var ogräs. Det var ju så spinkiga och gröna grodblad. Men ju fler spröt som visade sig (i rad), desto mer insåg jag att de vuxit ur fröna jag hade sått. Nu ska det bli spännande att se hur växterna utvecklas framåt.

Änglaört-sådden flyttades utomhus permanent idag. Fröna ska nu stratifieras (köldbehandlas) cirka två månader för att utvecklas. Därefter är det ingen större idé att plocka in änglaörterna, vilket gör att det finns mer såplats i fönstren igen. Perfekt!

Rådjur i en trädgård.
Nästan dagligdags kommer den här gynnaren, med familj och vänner, på besök. Allt de kan länsa äter de - inklusive mat från fågelbordet. Nu håller jag tummarna för att de inte orsakat alltför stor skada på växterna. Fågelmat bjuder jag däremot gärna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...