24 februari 2014

Tjuvstartar vårsysslor och planerar snödroppsflytt

Klippt lavendel
Plusgrader och barmark gjorde entré så tidigt i år, att jag inte kunde låta bli att tjuvstarta vårsysslorna i helgen. Några rabatter rensades upp och lavendeln vårtrimmades. April brukar annars vara en idealisk månad för lavendelbeskärning. Men när till och med meteorologerna hävdade att våren var här, så kändes det okej att gå händelserna i förväg.

Större projekt, som beskärning av häckar och äppelträd, hade också varit bra att ta tag i. Men det var svårt att få loss längre sammanhängande tid de gångna två dagarna. Förhoppningsvis hinner jag fixa lite mer kommande helg.

Blommande snödroppar.
Söta snödroppar nickade mjukt under ett träd. Senare i vår tänkte jag dela på lökgrupperna för att få fler blommor. Rekommendationen brukar vara att gräva upp plantorna "in the green", det vill säga när blommorna vissnat, men bladen fortfarande är spirande gröna. Men så läste jag att bästa tiden för flytt av snödroppar egentligen är när löken just gått i vila - alltså när bladen också vissnat och löken hunnit suga upp all näring som behövs för kommande säsong. Det senare upplägget kändes logiskt, då det fungerade på samma sätt som för exempelvis påskliljor. Så nu lämnas de små dropparna i lugn och ro - för ett tag i alla fall.

Svart, stor sålåda.
Under yngsta barnets middagsvila passade jag även på att så jätteverbena och akleja. Akleja bör sås tidigt på året - antingen inomhus, eller i ett skuggigt läge i trädgården. För att spara fönsterutrymme valde jag det senare alternativet. Sålådorna grundades först med planteringsjord i botten, därefter hällde jag på såjord och över ytan strösslades fröna. Till sist toppades jorden med några millimeter fint grus och lådorna åkte ut i trädgården.

Blommande vintergäck och påskliljblast som sticker upp.
Runt vintergäckens solgula blommor kan vårlökarna anas så smått. Och jag njuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...