14 februari 2014

Blad väck och julrosknoppar fram

Nyklippt julros med purpurfärgade knoppar.
Veckan som gick tillbringade jag till stora delar snörvlandes och hostandes i sängen. Men idag kändes som en liten vändning mot det bättre. Och då kunde jag inte motstå att ta en sväng ut i trädgården för att klippa av bladen på julrosorna (de är trots allt bara två, då en vissnade bort efter en omplantering i somras). Enligt Claus Dalby är det tydligen hög tid för denna syssla. "Dels undergår I, at planten smittes med den trælse juleroserust, som de gamle blade ofte bærer på. Og dels er det meget smukkere, når de nye blomster ikke skal konkurrere med halvvissent løv."

Julros med vita knoppar.
Ovanstående lilla julros råkade min man frisera av misstag, när han skulle hänga upp en ljusslinga i äppelträdet. Så den hade ändå inte så många blad kvar att klippa. (Nästa gång ska jag dock bli bättre på att märka upp planteringarna.)

Vintergäcksknoppar som skymtar i gräs.
Tydligen var det 25 år sedan Stockholm hade lika få soltimmar i januari som i år. Och jag gissar att februari kommer att fortsätta i samma spår. En mer positiv sida av vädret är ändå de fina små vårknoppar som lockats fram - kanske lite tidigt - men då får man väl njuta desto mer så länge det varar.

En öppen te-påse med några frön som rinner ut.
På skoj passade jag även på att samla ihop några frön från en röd köpepaprika. Jag har läst att det kan bli någorlunda plantor av sådana också. Innan sådd, lades fröna först att torka på ett fuktfritt, mörkt ställe. Som frökuvert visade sig tepåsen från Kung Markatta vara perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...