8 januari 2014

Odlingsåret är planerat

Redan i januari, februari går det att smygstarta med försådd av växter som behöver lång tid på sig att utvecklas. Så för att ha lite framförhållning gjorde jag idag en grov planering över vilka grönsaker och blommor som skulle sås vid vilken tidpunkt över året. Plus var de skulle hamna i slutändan. Risken är stor att jag inte kommer att hålla mig till schemat på alla punkter, men det gör inte så mycket. Man måste ju få improvisera lite också.

Valet av växter utgick från fröer som fanns hemma, måste-ha-grönsaker som potatis, lyckade tester à la paprika, plantor jag fått tips om och sådant jag blivit sugen att testa efter att ha plöjt sajter, tidningar och böcker under julen.

Odlingsplaneringen skrev jag ner i min Trädgårdsdagbok. För även om det är smidigt med digitala anteckningar, så är det rätt härligt att skriva för hand. (De svarta anteckningarna som syns i bilden är noteringar från förra året.) Några saker som skrevs in närmast i tid var att beställa pluggplantor av paprika och klockranksfrön, då de ska sås snart. Samt att peta ner några kronärtskocksfrön i jorden.

Att så i januari, februari

I januari, februari är kan du så grönsaker som selleri, purjolök, aubergine, kronärtskocka, chili och paprika. Sommarblommor som också behöver lite tid på sig är palettblad, pelargon, sommarljus, klockranka och jätteververbena.

Färdiga, fantastiska kombinationer

Ibland kan det vara svårt att komma på lyckade plantkombinationer själv. Men det finns proffshjälp att tillgå. Nedan listas tre försäljare på nätet som har vackra och färdiga växtkit:

Trädgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård har tagit fram inspirerande, karaktärsfyllda rabatter som de säljer i färdiga paket.

Klostra handelsträdgård säljer "färdiga trädgårdar" till balkongplanteringar, barnfamiljer, kryddträdgårdar och brännvinsälskare.

Hittar du en favoritväxt hos Rara växter, så presenteras den alltid med tips på plantor som passar att ha i samma trädgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...