11 januari 2014

Fåglarna bjuds på mat och vila

En kiwihalva upphängd i ett träd.
Äntligen kom då snön. Trädgården ligger täckt av ett vitt pudertäcke och vi har fått lite vinterkänsla till slut. Härligt! Men för djuren blir det nu knepigare att hitta mat. Så för att ta hand om trädgårdens hjälpredor fåglarna, är fågelbordet fyllt med frön, talgbollar upphängda i träden och som dessert finns även ekologiska kiwihalvor på plats. Kiwisarna var mer av ett experimet. Men om de går hem, tänkte jag fylla på med fler. Olika fågelarter har egna preferanser på mat och det är inte så lätt att veta vem som gillar vad. Men på Wildlifegarden.se finns det bra mat-tips.

Torra fröställningar
Torra fröställningar är både vackra och ger fin kontrast till det vita vinterlandskapet. Men de innehåller också ofta nyttiga frön som fåglar och andra djur gillar. Därför låter jag de vara kvar till våren, då kvistarna klipps ner och läggs på rabatterna för extra mull. En annan positiv effekt som fröställningarna har, är att de skyddar resten av plantan från frost genom att ta upp kylan.

I trädgården står också ett ganska snårigt träd, som jag gissar är något sorts körsbärsplommon. Just det här trädet har fått vilda till sig (på vår sida tomtgränsen, grannen håller det lite mer tuktat). Och i år har vi flera gånger sett domherrar där, vilket varit en ovanlig syn tidigare.

En koltrasthona vilar i snårträdet.

Träd täckta av snö.
Dagens vinterutsikt från vardagsrummet.

Blommor i en vas.
Som en bonus tog jag med en uppiggande blombukett som en vän kom över med den 29 december. Vilka evighetsblommor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...