25 januari 2014

De första fröerna är i jorden

Kronärtskocksgrodblad tittar upp ur jorden.
På grund av en operation vid jul har jag tagit det lite lugnare i största allmänhet. Även med bloggandet. Men några försådder har jag ändå orkat med. Den 17 januari fick jag ner kronärtskocka 'Green Globe', rosenmalva och röd alunrot 'Melting Fire'.

Alla fröpåsarna hade något/några år på nacken, så jag var lite osäker på fröernas grobarhet. Själv orkade jag inte testa om de skulle utvecklas ordentligt, men en bra beskrivning på hur du gör för att kolla detta finns på A Way to Garden.

Som fotot ovan visar, hade i alla fall kronärtskockorna full växtkraft kvar. Idag fick den sålådan flytta ner till vår svala källare. Många växter blir ju kraftigare om de får rejält med ljus, men inte så mycket värme, efter att groddbladen kommit upp.

Rosenmalva sådde jag även förra året. Men då tittade inte ett enda ynka blad upp. Så till slut tömde jag all såjord på komposten. I år läste jag dock på lite mer, och upptäckte då att rosenmalva kan ta två år på sig innan de börjar växa. Snopet! Den här gången placerades krukorna dessutom direkt ut i balkongväxthuset, för att ge fröerna en skjuts av det kalla vädret.

Uppriven fröpåse med små, små mörka frön i.
Prickarna i silverpåsen är inte smuts. De är mikroskopiskt små alunrotsfrön.
I onsdags fortsatte jag att så. Då åkte blå klockranka och den gamla kulturväxten änglaört - eller kvanne som den också kallas - i jorden. Tanken med den senare var att få till lite hög, dramatisk grönska som kontrast mot alla blommor. Dessutom tilltalades jag av att plantan är djupt rotad i svensk folktro - framför allt hos samerna. Växten sägs hjälpa mot både pest, vägglöss och åksjuka!

Änglaörtfrön ska egentligen helst sås direkt på hösten, då de snabbt tappar grobarhet. Men jag tryckte ner fröerna samma dag som de kom med posten från Raraväxter. Och om cirka två veckor ska de stratifieras (ställas i kylskåpstemperatur) i cirka en månad. Förhoppningsvis räcker den behandlingen för att få till några fina plantor i sommar.

Förutom kronärtskockor, har även några ranunkler fått plats i källarfönstret. Dessa blommande vårtecken trivs bra i kyliga miljöer och klarar sig ned till någon minusgrad. Så längre fram i vår kommer de nog att ställas ut vid entrén tillsammans med andra frosttåliga blommor, för att välkomna alla som kommer förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...