28 januari 2014

Chopsticks + sirapsflaska = fågelmatare

En tom sirapsflaska och två chopsticks på en träskiva.
Återvinning, pyssel och bajsfri utfodring av småfåglar - det låter väl som en bra trio? I alla fall tycker jag det. Här kommer därför ett tips på hur du själv gör en fågelmatare där djuren kan äta, utan att samtidigt trampa omkring och bajsa i maten. Inspirationen fick jag från de tubformade fågelmatare som finns i många butiker.

Så här gör du fågelmataren

Som fröbehållare använde jag en tom, urdiskad sirapsflaska. Flaskan passade bra eftersom den var genomskinlig och därför lätt att se återstående frömängd i. Dessutom var storleken behändig.

Två överblivna chopsticks var lagom långa sittpinnar. För att få pinnarna genom flaskan, gjorde jag först små hål mitt emot varandra med en vass sax. (Ena sittpinnen placeras precis vid botten och den andra som ett kryss över, lite högre upp.) Varje hål trycktes sedan in utifrån med en chopstick - på så sätt böjdes de hårda plastkanterna vid hålen, inåt i flaskan.

Strax ovanför sittpinnarna klippte jag sedan ut mathål. Till en början var de ganska små, för att hindra fröblandningen från att trilla ut. Men då visade det sig att fåglarna hade svårt att äta. Därför ökades hålbredden till cirka fem centimeter, vilket fungerade bra.

Slutligen fyllde jag på med frön i toppen, skruvade fast locket och hängde fågelmataren i ett träd.

Det närmar sig fröpåfyllning i fågelmataren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...