2 december 2013

Enkelt julpynt med lummer

Vit dörr med lummer som hänger i en bukett.

I helgen åkte halloweenpumpan på komposten och entrén fick en mer julig känsla. Det kanske var i sista laget som pumpan fick maka på sig. Men i år skar jag och dottern inte ut något ansikte, och då tyckte jag att den höll lite längre som dekoration. Den orange färgen lös upp så fint.

Men när advent gjorde sitt antåg fick lummer och vitmossa ta över istället. Tidigare har jag bundit egna kransar av granris, eller lövpyntat köpta kransar och hängt på dörren. I år fick det bli en enklare lummerbukett istället.

Lummer ska man dock vara försiktig med då den är utrotningshotad. Det är exempelvis förbjudet att plocka växten för att sälja vidare. Så slå inte till om du hittar den till försäljning. Men all lummer utom Cypresslummer (Lycopodium complanatum ssp. Chamaecyparissus), får man plocka för husbehov. Och ruskan på vår dörr kommer från mina föräldrars skog. Så den ska vara godkänd.


Igår grävde jag också upp de sista frostnupna purjolökarna. Det gällde att passa på innan jorden blev alldeles för hård. Troligtvis kommer lökarna att bli huvudingrediens i en värmande potatis- och purjolökssoppa i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...