13 oktober 2013

Vitlöks- och morotssådd i oktober

Vitlökar som ligger på en betongplatta
I helgens värmande höstsol planterade jag vitlök. Här i Stockholmstrakten brukar mitten av oktober vara en bra tid för att få ner lökarna. Då har kylan hunnit bita till, men jorden är fortfarande lätt att bearbeta. Förra året väntade jag lite längre, vilket funkade för lökarna. Men för egen del var det lite trögt och kallt att plantera.

De sorter som åkte ner i jorden i år var 'Thermidrome', som är en kraftig, relativt lättodlad och tålig sort. Samt 'Casablanca'. Den senare har jag läst inte ger så god skörd, men den ska fungera bra att lagra. Casablanca är också en sort man kan sätta tidigt på våren.

Fröpåsar och ett orange lönnlöv ligger på en betongplatta.
Morötter är en annan gröda som fungerar bra att så just nu. Den här gången testade jag F1 'Flyaway' - en tidigt sort som lär klara sig mot morotsflugor.

En kompost med fronten borttagen.
I lördags grävde jag också ur komposten. På det sättet frigavs plats för nytt köks- och trädgårdsavfall, plus att växterna fick härlig, mullrik jord runt fötterna. I de undre lagren på lådan hittade jag de största maskar jag sett (nästan i fingerstorlek) och en avokadokärna som både hade skjutit rot och bildat en stjälk där i mörkret. Vilken växtkraft!

2 kommentarer:

  1. Härligt att se en kompost och dess svarta innehåll. En njutbar känsla att använda sig av resultatet.
    Casablanca är en vitlök som många går bet på. Resultatet blir oftast klent och tyvärr inte ovanligt att det blir stort bortfall. Men ge inte upp, de som fortsatt odla den ett år till från eget utsäde säger att det är en av de mest stabila typ1, artichokevitlökarna. Den sätter då inte halslök lika lätt som andra.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det härligt med kompostjord! Jag blev rent lycklig när jag lyfte undan fronten på lådan och såg hur gammalt växtrens omvandlats till fantastisk mylla.

    Och kul att höra att det finns hopp för Casablanca-löken. Den slank ner i kundkorgen när jag var och handlade och efter det läste jag flera negativa kommentarer. Men den som väntar på något gott får vänta i två säsonger då :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...