27 oktober 2013

Ut med det gamla och in med övervintrare

Tomt balkongväxthus med öppna dörrar.
I helgens värmande höstsol passade jag på att tvätta balkongväxthuset. Att städa ur sommarens odlingar och förbereda för växter som skulle vinterhärbärgeras var härligt. Det gav både ett avslut och en förberedelse för kommande säsong.

När odlingsvitrinen var färdigskrubbad fick lavandelsticklingar, en känsligare variant av murgröna och två kronärtskockor (Green Globe) flytta in. Från början var planen att övervintra alla kronärtskockor i trädgården. Men när två krukor fick plats i växthuset var det lika bra att passa på. Sorten är ju rätt frostkänslig.

Lavendelsticklingar i odlingskärl.
Jag hade tänkt plantera om lavendelsticklingarna från augusti idag. Men det visade sig att rötterna knappt var märkbara. Så bara tre små kvistar skolades om. Resten fick stanna kvar i de första odlingsfacken.

Snigelangripen pak choi-planta.
På något sätt lyckades sniglarna sätta i sig pak choi-bladen trots skyddande petflaskor. De är listiga/envisa små krabater de där blötdjuren. Nästa steg blir att hälla kaffesump och kanske lite vedaska runt plantorna.

Lilarosa rosenvial som börjat hänga lite.
Luktärtorna vissnade för länge sedan. Men den doftfria släktingen rosenvialen, gav inte upp trots frostnätter och kyliga höstdagar. Idag hade dock hösten sugit de sista krafterna ur blommorna, som mjukt lutade sig mot varandra innan fallet. Jag ser fram emot fler somrar med dessa kulörta kämpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...