8 oktober 2013

Kärleksörten - en sann kärleksblomma


En av de finaste dokumentärfilmer jag sett är 'Århundradets trädgårdsmästare', som visades på SVT för några år sedan. Filmen visar en åldrad Magnus B Nilsson - fadern till bland andra röda rudbeckian Echinacea purpurea 'Magnus' - när han påtar bland växter och berättar sin livshistoria.

Det är en historia om en fattig torparson, som genom sitt engagemang och kärlek till trädgårdsodling, lyckades gå ut som kursetta på Alnarps trädgårdsmästareutbildning och senare i livet bli kunglig hovleverantör. Dessutom vann han både svenska och internationella priser för sina förädlade perenner.

I filmen tar Magnus Nilsson framgångarna med ro. Istället pratar han om det viktiga i livet - blommorna och familjen. De två förde han också samman genom att döpa många av sina framodlade växter efter familjemedlemmar.

Den scen som gjorde starkast intryck på mig är dock när Magnus Nilsson pratar om kärleksörten. En växt som gör skäl för sitt namn enligt honom. Till skillnad från många andra blommor är kärleksörten försynt i sin framtoning. Den tar inte över på andras bekostnad. Men den håller den länge, länge. (Exakt formulering kommer jag inte ihåg, men andemeningen.)

Jag var flera gånger på väg att besöka Magnus Nilssons handelsträdgård 'Landsbergs perenner' i Påarp, där filmen spelade in. Men det blev aldrig av. Sedan stängde butiken. Och förra året gick Magnus Nilsson bort - 105 år gammal.

Den gamla trädgårdmästarens tankar finns dock kvar hos mig. Särkilt när jag ser en kärleksört glöda i höstskrud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...