7 oktober 2013

Förra årets amaryllis vaknade upp

Kruka med amaryllislök.
Om du ska driva upp amaryllislökar till jul, är det dags att handla nu. Det tar cirka 1,5 - 2 månader för lökarna att blomma. Och tänk på att ju större lök, desto mer stänglar och blommor.

Själv lät jag förra årets 'Wedding Dance'-lök  bara stå kvar i sin kruka, helt utan omvårdnad. För någon vecka sedan ställde jag löken utomhus. Den såg död ut, så jag funderade på om den kanske skulle förpassas till komposten ändå. Men betänketiden på några (regniga) dagar räckte för att det skulle komma upp små bladembryon. Och en närmare titt i krukan visade massor av vita, kraftiga rötter. Så amaryllisen fick flytta in i vår svala källare - då jag ville torka upp löken, men inte dra igång blomprocessen för snabbt.

Väck och plantera löken

En amaryllislök väcker man egentligen inte genom att utsätta den för spöregn, då för mycket blöta på löken kan leda till exempelvis mögel (vilket det gjorde i mitt fall, men jag hoppas att den klarar sig ändå). Det bästa sättet är att placera löken i ett glas med ljummet vatten under ett dygn. Det är dock bara rötterna som ska nå vattnet.

När blomman ska planteras är det bra att sätta den i en kruka som är stadig, djup och cirka 2-3 cm större än löken. Väljer du en plastkruka kan du komplettera med en kraftigare ytterkruka som håller emot blommans framtida tyngd. Häll gärna lecakulor i botten på krukan och vanlig blomjord efter det. Sedan ska ungefär hälften av löken sticka upp ovanför jorden.

Vattna ordentligt efter plantering. Men därefter är det bra att låta jorden torka upp innan du vattnar sparsamt igen. När lite grönt visar sig kan du öka vattendosen, men inte för mycket. Smala, höga blomstänglar beror ofta på för mycket vatten.

Är löken seg kan det vara bra att ställa den varmt, gärna över ett element. Då brukar blomstänglarna sätta fart och rötterna växa ut. När blommorna sedan tittar fram kan du ställa växten svalt på nätterna för att behålla blomningen längre. Och överblommade blommor kan du klippa bort. Men låt gärna själva stängeln vara kvar, eftersom näringen då leds ner i löken och ger möjlighet till nya blommor nästa år.

Lycka till!

Närbild på amaryllisrötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...