2 oktober 2013

Etengas ger mogna tomater och vissen sallad

Fat med omogna körsbärstomater och en banan.
Drygt en vecka tar det för gröna tomater att mogna på fönsterbrädan. Ett snabbare sätt är annars att lägga tomaterna i en papperspåse ihop med frukter som producerar mycket etengas (tidigare kallat etylengas), som äpplen eller bananer.

Gasen påskyndar mognadsprocessen, samtidigt som påsen gör att etenet behålls runt tomaterna. Gör du några små hål i påsen blir det cirkulation och gasen verkar bättre. En annan grönsak som mognar snabbare av eten är avokado.

Förutom de nämnda frukterna, så avger även meloner, plommon, persikor, päron och kiwi mycket eten. Plus barrväxter och tomater själva.

Etenöverkänsliga växter


Vissa grönsaker blir däremot dåliga av etengas och ska inte förvaras nära ovannämnda frukter och grönsaker. Några exempel på det är sallad, gurka, blomkål, persilja, dill, morötter, sparris, purjolök och brysselkål. Även snittblommor och vissa krukväxter mår dåligt av eten. Så undvik att ha julgrupper och brysselkål nära julgranen i jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...