1 oktober 2013

Chilin fick flytta inomhus

Röda och gröna chilifrukter på en chiliplanta.
I morse låg ett tunt frostflor över trädgården. Och även om chiliplantan hade ett visst skydd i balkongväxthuset, tänkte jag att det var dags att flytta in plantan. Den har dessutom blivit lite eftersatt därute, så chilin kan nog må bra av lite mer omvårdnad. För att slippa objudna gäster inomhus, vände jag upp och ner på krukan i duschen och spolade av bladen.

Att övervintra chili har jag inte testat tidigare, så det ska bli intressant att se hur den klarar av inomhusklimatet hos oss. Planen är dock att kruka om plantan och kanske klippa ner den lite, i februari. På så sätt stimuleras tillväxten inför den nya säsongen.

Lite kuriosa är att chilihetta orsakas av ämnet capsaicin. Den upplevda styrkan, som orsakas av capsasinet, mäts i scoville efter Wilbur Scoville. 1912 kom han nämligen på att man kunde testa chilisars styrka på tungan. (Hur tillförlitligt testet blev efter några riktigt heta pepparfrukter är svårt att säga.) En modernare variant är laboratorietestet HPLC (High Pressure Liquid Chromatography), som visar den exakta styrka i chilin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...