19 september 2013

Te och smarrig sylt av svarta vinbär

Svartvinbärsmarmelad i en glasburk.

Häromdagen plockade jag och 1,5-åringen svarta vinbär. Eller... jag plockade och han åt - från busken och bunken i min hand. Emellanåt stoppade han dock ner något halvmosat bär i byttan.

Höstte
En del vinbär gick åt till ett enkelt höstte. Då täcktes botten på en kopp med bär, sedan hällde jag på varmt vatten och tillsatte en tesked honung. Därefter var det bara att röra om så att bärsmaken kom fram. Perfekt i förkylningstider! En annan variant är att göra te på bladen, à la Ernst Kirchsteiger.

Vinbärssylt
De bär som var kvar, kokade jag idag upp till svartvinbärssylt. Tidigare år har jag alltid utgått från klassiska matskribenten Hirams recept (precis min morfar brukade göra och mamma fortfarande gör). Men den här gången testade jag ett recept från boken "Rosendals Trädgårdscafé", vilket blev smarrigt det med.

Ingredienser

2 l svarta vinbär
1 dl vatten
2 l strösocker

Så här gör du

Skölj bären noga. Repa ner dem i en kastrull och häll på vatten. Koka därefter bären sakta under lock i 10-15 minuter. Skumma ordentligt och ta bort eventuellt skräp.

Lyft kastrullen från plattan och häll i socker. Rör tills sockret är upplöst.

Häll sedan upp sylten i väl rengjorda, varma burkar. Fyll på ända upp, så att det blir så lite luft kvar som möjligt. Ett trick för att öka hållbarheten, är att sätta på locket och sedan vända burken upp och ned. Låt den stå i fem minuter och vänd sedan tillbaka. Då tar värmen i sylten död på eventuella mögelsporer och det bildas vakuum i burken.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...