1 september 2013

Septembersolros, spirande plantor och sjukdom

Sedan en tid tillbaka lyser gula dungar i trädgården. Det är septembersolrosen som slagit ut i full blom. Helst ska växten stå i soligt läge, med lätt kalkhaltig jord. Men här i trädgården växer den sig hög (drygt en och en halv meter) i både sol som skugga och tung lerjord. Dessutom struntar rådjuren i plantorna. Ett tips för de som önskar lättskött höstfägring med andra ord.

Och så idag fanns den bara där - kronärtskocksblomman! Hittills är det bara en av plantorna som visat någon knopp. Men jag är glad för det lilla.

I trädgårdslandet blommar daikonen med vitlila små blommor. Än så länge har jag inte haft hjärta att ta bort dem. Men i veckan är det dags att skörda roten och sätta blommorna i vas. Annars blir rotfrukten dålig.

I början av augusti kom pak choi-fröna i jorden. Nu har de första bladen tittat upp.


Själv har jag åkt på höstens första förkylning. Men efter en kopp myntate brukar det kännas lite bättre i kroppen. Teet gör jag genom att lägga ner färska myntablad i en mugg. Därefter hälls hett vatten på och drycken får dra en stund. När vätskan svalnat en aning rör jag ner en klick honung. Busenkelt och gott.

Även bondbönorna har blivit sjuka. Så här svarta och trista brukar de bli hos mig framåt höstkanten. Någon som har bra tips på hur man håller bönorna friska hela odlingssäsongen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...