21 september 2013

Rådjurssäkrad tulpanplantering

Rund metallbalja med tulpanlökar nedstuckna i jord.
Eftersom området vi bor i kryllar av orädda rådjur, har jag tidigare satsat på blomlökar som narcisser, allium och kungsängliljor - vilka de glupska djuren undviker. Men i år gjorde jag en tulpanplantering på uteplatsen som ligger en halvvåning upp. Då kan vi njuta av de fina blommorna till våren, trots Bambis framfart i trädgården.

Till planteringen använde jag en rostig metallbalja som spruckit i botten. Den hade med andra ord perfekta förutsättningar för krukodling - patina och möjlighet för vatten att rinna undan. För att ytterligare säkra dräneringen la jag ett lager lerkruksskärvor i botten. Sedan hällde jag på någon decimeter jord och strösslade med benmjöl.

Därefter satte jag ner vita Viridiflora Tulipa "Spring Green" och rosa Viridiflora Tulipa "Groenland". De vita tulpanerna blommar något senare (i maj, till skillnad från april-maj), men båda sorterna har gröna band på kronbladen, vilket jag hoppas kommer att binda dem samman fint. Slutligen hällde jag på drygt en deciliter jord.

Ett tips för krukodling av tulpaner är att strunta i avståndsrekommendationerna. Plantera lökarna rätt tätt för att skapa en masseffekt. Du kan också satsa på en lasagneodling för att skapa lång blomning.

En brun tulpanlök i närbild.
Varmt kopparbruna, och knubbiga av inneboende växtkraft - bara lökarna i sig är otroligt vackra!

En grå utetrappa med blomkrukor på trappstegen.

Annat trädgårdsfix jag sysslade med idag var att sätta jordärtkockor och plantera om växter. Några daggkåpor hamnade i rabatten, hortensian (nederst i på trappan) fick större innerkruka och chokladskärorna - som stått i en samplanterad kruka - flyttades till egna platser (bland annat korgen överst i bild). I Sverige räknas chokladskäror oftast som ettåriga. Men de kan övervintra om plantorna får stå svalt, i torvmull och på en frostfri plats.

En tilltufsad höstanemon i närbild.
En illa åtgången höstanemon flyttades också idag. Egentligen ska höstanemoner inte planteras om på hösten, då det är deras blomningstid. Men detta ynka exemplar behövde få lite luft och ljus.

Rabatt gröna blad.
Tidigare stod plantan i bakre delen av entrérabatten (ovanför funkian i bild). Men förra året satte jag dit några septembersolrosor, vilka tog över utrymmet helt. Förhoppningsvis kommer höstanemonen trivas bättre nu och repa sig till nästa höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...