17 september 2013

Höstodling av jordärtskockor

Jordärtskockor samlade i ett grått fat.
En kollega har den trevliga vanan att ta med sig egenodlade grödor till jobbet och bjuda de som vill ha. Idag hade hon med sig jordärtskockor. Så då passade jag på att ta hem några knölar - dels för att tillaga (det är ju så himla gott!) och dels för att plantera ut.

Egentligen skulle jag vilja vänta tills frosten varit framme någon natt, innan plantering. Då är risken liten för att knölarna ska börja växa direkt. (Vitsen med höstsådd är ju att plantorna ska komma igång tidigt på våren - inte precis innan vintern.) Ett annat alternativ hade varit att vänta till våren med att påbörja odlingen. Men jag vågar inte låta rötterna förfaras, så de får komma i jord redan till helgen.

Oavsett vilken tid de sätts, gillar plantorna djup, mull-, och näringsrik jord. Men de klarar de flesta jordar och även lite skugga. Knölarna sticks ner ungefär 15 cm, med ett avstånd på cirka 30 cm. Ett tips är att använda jordärtskockor, vilka blir drygt två meter höga, som insynsskydd eller vindstoppande "häck".

4 kommentarer:

 1. Bra tips att plantera dem redan nu!

  SvaraRadera
 2. Jag brukar låta stor del av mina skockor ligga kvar i jorden för skörd i februari/mars(oftast har vi tjälfritt då). Ett enkelt sätt att förvara dem på.
  Vet du vad det är för sort? Smakmässigt spelar det mindre roll utan är mer en fråga om färg, form och blomning.

  SvaraRadera
 3. Hej David!

  Jag har tänkt att man kan låta några ligga kvar för skörd nästa sommar/höst. Men det är ju härligt att kunna skörda redan i början på året. Bra tips!

  Jag vet tyvärr inte sorten, men jag ska kolla med min kollega. För precis som du skriver kan ju plantorna skilja sig lite åt. Min förhoppning är att de blommar, så landet både är vackert och ger god mat. Återkommer när jag vet mer.

  SvaraRadera
 4. Lite sent om sider så där... Men nu har jag kollat med kollegan. Hon hade inte koll på exakt sort, men jordärtskockan blommade med gula blommor. Så min gissning är att det är 'Binanca'. Har inte hört om någon annan sort som blommar i Sverige. Men det kanske det finns?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...