6 september 2013

Äppelallergiker kan äta färska äpplen

Gröna äpplen på ett vitt bord.
Äntligen finns äpplen att njuta av direkt från grenen. Om du inte är allergisk förstås... Trodde jag. Men tydligen kan korsallergiker - personer som exempelvis är allergiska mot både björk och äpplen - också smaska i sig råa äpplen.

Yles webbplats hittade jag en artikel som beskrev skillnaden på "äkta" allergier och korsallergier. Korsallergiker har IgE-antikroppar riktade mot gemensamma strukturer på allergenen och kan därför både reagera på saker vi andas in (framförallt pollen) och saker vi stoppar i oss (i synnerhet frukter). Ämnet korsallergiker reagerar på bryts för det mesta ned ganska lätt - genom upphettning eller i magen. Därför blir inte reaktionerna lika kraftiga och allvarliga som hos dem med äkta soja- eller nötallergi.

Enligt Sveriges pomologiska sällskap innehåller äpplen och björk båda proteinet Mal d 1 (Bet v 1), vilket är det som triggar allergireaktionen hos överkänsliga. När det gäller äpplen så finns proteinet framförallt i skalet och ökar ju mognare frukten blir. Så äppelallergiker kan testa att äta skalade, lite omogna äpplen för att slippa kli i hals och ögon. En annan variant är att micra äpplena på maxeffekt i 15-30 sekunder. Provät små bitar till en början, för att vara på säkra sidan.

Själv var jag tvungen att proväta ett av våra egna äpplen (tyvärr vet jag inte sorten, men en gissning är transparente blanche) - färskt men utan skal. Och det funkade! För första gången sedan tonåren åt jag ett äpple som inte var tillagat, utan att få kliattack. Ett vardagsmirakel!

Nedan visas en lista över mer och mindre allergivänliga äppelsorter som Sveriges pomologiska sällskap tagit fram (inte genom forskning, utan personliga erfarenheter).

Bättre för allergiker (med lite Mal d 1 protein)

Allgot
Belle de Boskoop
Cox Pomona
Discovery
Filippa
Gloster
Jamba
Katja
Lobo
Maglemer
Mutsu
Risäter
Spartan
Stenbock
Särsö
Transparente Blanche

Undvik dessa sorter

Aroma
Fagerö
Golden Delicious
Granny Smith
Red Delicious
Stor klar Astrakan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...