19 augusti 2013

Sätt revorna till marken och få nya jordgubbarI början av sommaren fick barnen egna små jordgubbsplantor (Fragaria × ananassa 'Symphony') att skörda närhelst de blev sugna. Men trots att växterna gömdes under taggiga kronärtskockor, hittade glupska rådjur dit och åt upp både blommor och bär i rasande fart. Så barnen fick nöja sig med att plocka smultron och vinbär istället. (Vilket var rätt gott det med.)

Lyckligtvis verkade jordgubbarna inte bekymra sig nämnvärt över de återkommande beskärningarna. De växte på under sommaren och skjöt iväg mängder av revor åt alla håll. Så nu är det dags att ge revplantorna lite jord att rota sig i.

Det går bra att lägga revorna direkt mot marken, exempelvis i trädgårdslandet eller i en rabatt, och hälla lite jord runt. Men för att ha koll på jordgubbarna, plus ha möjlighet att fundera över var de ska stå nästa år för att slippa hungriga fyrfotingar, tänkte jag samla småplantorna i krukor.

Till våren har revplantorna förhoppningsvis fått rötter. Då är det bara att klippa loss dem och plantera ut på önskad plats. Helst i soligt, skyddat läge med fuktig och väldränerad jord - om jordgubbsplantorna själva får bestämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...