18 augusti 2013

Saftig chokladkaka med potatis

Chokladkaka toppad med kokos och penséer
En riktig söndagsmiddag ska ju gärna avslutas med något gott. Och då vi fortfarande har en hel del potatis kvar, slog jag två flugor i en smäll och gjorde en potatiskaka med choklad (i boken "Rosendals trädgårdscafé" kallar de godbiten så, men det är nog snarare en chokladkaka med potatis). Kakan är helt utan mjöl och smakar som bäst när den är lite kladdig i mitten. Ett tillägg mot originalreceptet är valnötter, vilka ger en fin kontrast mot den krämiga chokladkonsistensen. Servera gärna en klick fluffig grädde till.

Ingredienser
3-4 inte alltför stora potatisar
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao
1/2 tsk salt
1 dl valnötter
Florsocker eller kokos till garnering


Så här gör du

Sätt ugnen på 150˚C. Smöra och bröa en form (ca 18 cm i diameter).

Skala, koka och pressa potatisen. Har du ingen potatispress går det bra att mosa med en gaffel. Men var noga så att det inte blir några klumpar.

Smält smöret och häll i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna.

Häll över smeten i formen och sätt in i ugnen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Pudra med florsocker eller kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...