12 augusti 2013

Ivriga rosenskäror tittar upp lite varstans i trädgården

Mörkrosa rosenskäror
I våras drömde jag om en vajande rosenskärs- och jätteverbenaplantering. Och så blev det. Den skymtar lätt från vägen, men när man väl står framför rabatten, är det ett manshögt färgkalas som möter ögat.Rosenskäran nöjde sig dock inte med en så begränsad yta. Undan för undan har det dykt upp små blomskott, både här och där i trädgården. Att självsådda exemplar tittade upp vid vinrankan var inte så konstigt. Där stod rosenskäror förra året. Men i pallkragen med kronärtskockor kan jag svära på att jag sådde sömntutor. Nu ståtar en skog av dilliga blommor där istället. Vad hände? Blandade jag ihop fröpåsarna vid sådd, eller var påsen felmärkt? Och hur kunde blomman hitta till både den nya odlingskragen med ärtor och ner i landet?

En lättodlad och växtsugen blomma är det hur som helst. Får den bara njuta av sol och lite vindskydd, ger den mångfallt tillbaka i form av härlig blomsterprakt - ofta ända fram till frosten kryper på.

Dessutom fungerar den perfekt som snittblomma. Länge lyser den friskt i vasen. Det är inte så konstigt att dess latinska namn Cosmos, betyder prydnad.

Pallkrage med rosenskäror
För att kronärtskockorna skulle få lite ljus plockade jag bort några rosenskäror ur pallkragen. Men resten fick stå kvar.

Rabatt med rosenskäror och jätteverbena
Rosenskärorna trivs bra med jätteverbenorna.

Närbild på rosa stockrosor. I bakgrunden skymtar en solstol och rosenskäror.
Vad gömmer sig bakom stockrosorna? Fler rosenskäror så klart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...