14 augusti 2013

Indiskinspirerad skördesoppa

Tallrik med blomsterbård fylld med en slät, orange soppa.
Ihopsamlade grödor från trädgården, plus några av de upplockade potatisarna, fick bilda basen till dagens middag - en skördesoppa. För att höja smaken plockade jag in kryddor från det indiska köket, plus lite hetta i form av tabasco. Gott, lätt och ganska snabblagat!

Så här lagar du soppan

4 portioner

Ingredienser
2 dl röda linser
1,2 liter vatten
1 klyftad rödlök
2 grovt hackade vitlöksklyftor (jag tog 3 klyftor då jag hade färsk vitlök som är lite mildare)
500 g klyftad potatis
2-3 morötter skurna i bitar på längden
2 krm spiskummin
2 krm gurkmeja
1 krm curry
peppar
salt
tabasco eller liknande sås
1 dl naturell yoghurt (gärna turkisk eller grekisk, som är lite krämigare)
färsk koriander eller persilja


Så här gör du

Vatten och buljongtärningar kokas upp. Under tiden sköljer du linserna och skär upp grönsakerna. När vattnet börjar bubbla lägger du i grönsaksbitar och linser. Koka upp igen, och sänk därefter värmen. Låt det hela puttra under lock på svag värme i cirka 10-15 minuter. (När potatisbitarna är mjuka är det klart.)

Häll i kryddorna och mixa soppan slät. Smaka sedan av med salt och peppar.

Ställ gärna fram tabasco, yoghurt och färsk persilja och/eller koriander på bordet. Då kan alla krydda så mycket de själva önskar. Servera gärna färskt bröd med valfritt pålägg till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...