8 augusti 2013

Gul rabatt i torrt och skuggigt läge

Gul sockblomma i kruka
Torrt, skuggigt och tung lerjord är inte de enklaste förutsättningarna för en vacker rabatt. Helst ska växterna vara hyfsat självskötande också. Men nu är jag nog är något på spåren.

Mitt emot brevlådan har vi vår entrérabatt, som så smått börjar hamna på plats. Men därefter kommer en mer eftersatt del, som jag funderat länge på hur den skulle lösas. Stora sjok av jättedaggkåpa och långblommande kantnepeta som hos Ulrika Magnusson? Återkoppla till Rozanne-nävorna som finns vid garageinfarten? Eller något annat?

Det blev något annat. För något år sedan planterade jag först ut tåliga växter som gullgröna och daggkåpor. Gul nunneört självsår sig frisk i området där vi bor, så några sådana fick också flytta in i rabatten. Genom att ta in olika gula toner tänkte jag försöka dämpa den skarpa färgen från ölandstokens blommor, som står i bakgrunden.

Nu tänkte jag fylla på med blekgul sockblomma, Epimedium x versicolor 'Sulphureum', som är en tålig marktäckare. Även några nya daggkåpor, som jag fick med från svärmor i Skåne, ska sättas ner.

För att återkoppla till entrérabatten köpte jag idag två kraftiga grönvita blomsterfunkior (jag hittade dem på Bauhaus, så sorten var tyvärr inte specificerad). Plantorna tänkte jag dela för att få fler exemplar. Funkior mår bra i skugga, men vill inte torka. Så de kommer kanske få lite mer omvårdnad än resten av blommorna. I alla fall till en början, därefter får de klara sig själva.

Daggkåpa i kruka
Annars njuter jag mest av att kunna plocka in mat direkt från trädgården. Det är ren och skär lyx!
Grönsaker på en vit tallrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...