11 augusti 2013

Dags att njuta av tomaterna

Gardener's Delight-tomater i närbild
Här och var lyser de till bland lövverket - de mogna 'Gardeners Delight'-tomaterna! Äntligen är det dags skörda frukterna av en hel del pyssel. I alla fall enligt mina mått mätt.

Vid utplantering stacks plantorna ner i tio-liters krukor med massor av kogödsel. Och för att undvika svampangrepp plockades de nedersta bladen bort. Det kunde ha räckt med att bara ta bort vissna blad. Men jag tänkte inte chansa.

Under tillväxtperioden nöps tjuvar (de extraskott som växer fram mellan stam och gren) av och i mitten av juli toppades tomaterna. På så sätt riktades energin till fruktproduktion och stadga i plantan. Det var egentligen inte nödvändigt att toppa. Men det gjorde att frukterna mognade snabbare och växterna fick plats i balkongväxthuset. Ett annat sätt är att vänta med toppningen till cirka två månader innan frosten beräknas slå till. Eller bara strunta i det och njuta av både gröna och röda tomater.

Då och då skakade jag plantorna i växthuset lite, för att skapa lite konstgjord pollinering. Växterna bands också upp och matades med flytande näring cirka en gång i veckan. Däremot fick de inget kalium (finns i träaska och Algomin start), vilket jag läste kunde vara bra för fruktsättningen. 

Sedan var det all vattning! Denna sommar var torr och plantorna törstiga. Som tur var, hade jag en snäll granne som fyllde på i krukorna när vi var bortresta. Torra plantor som vattnas kraftigt riskerar annars att få spruckna frukter. Jämn fukt i marken brukar vara bäst. Och lite mer vatten i början av sommaren än i slutet, så blir tomaterna inte blaskiga. Vattnade gjorde jag för övrigt direkt på jorden, för att slippa svamp. 

Mogna tomater hamnar nu i en skål på köksbordet. Där blir de ett enkelt snack när andan faller på. Dessutom behåller de smaken bättre i värme, än i kylskåpet. Och den smaken vore synd att förstöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...