20 augusti 2013

Återvinner gamla plattor

En man gräver upp plattor som legat under gräs.
Någon gång på 50-talet anlades en uteplats på vår tomt. Sakta men säkert växte den dock igen och blev en del av gräsmattan. Ovanifrån såg det ungefär ut som om vi hade ett dolt rum under jordytan (tänk de hemliga luckorna i serien "Lost"). Men nu är alla plattorna framgrävda. I våras fick jag fram några stycken. Och häromdagen grävde min man fram resten.

På det viset fick vi både en grund till den lilla lekstuga barnen ska få (återkommer till den när stugan kommit på plats) plus en gång runt pallkragarna. Och vips, så blev det lite mer välordnat runt lådorna. Även om plattorna inte är fixerade med sand eller nedgräva i markhöjd.

Planen är sedan att sätta fyra sektioner med odlingslådor mitt emot de nuvarande. Och om jag får drömma lite, så skulle jag också vilja ha ett växthus i anslutning till pallkragarna. Men vi får se hur det blir. Drömmar och ambitioner har så lätt att flyga iväg… högt. Men så kommer vardagsbestyren och jag inser att det kan vara bra att vara lite realistisk också. Med jobb, småbarnsliv och annat som kallar på uppmärksamheten.

Pallkragar fyllda med växter står på rad. Framför ligger betongplattor.
Mellan pallkragarna står krukor med kronärtskockor. Förhoppningen var att de skulle fått blommor vid det här laget. Men några sådana har inte synts till. I värsta fall får vi väl njuta av växternas blad och form, och köpa matiga blommor i affären istället.

För övrigt är detta de svarta pallkragar jag köpte på ICA Maxi i våras. Nu har färgen försvunnit helt, vilket gör att lådorna ser ganska sjaviga ut.

Pallkragar fyllda med växter står på rad. Framför ligger betongplattor.
Bakom sista lådan står två kronärtskockor som jag grävde upp igårkväll. De växte i djungeln av rosenskäror längst till vänster och fick inget ljus. Nu fick de flytta in i en gammal lövkorg istället. I brist på andra stora krukor.

Närbild på en morots- och purjolöksodling
Purjolök och morötter lär hjälpa varandra mot skadeinsekter. Och det verkar ha fungerat. Båda sorterna har sluppit skadedjur i sommar - bortsett från hungriga sniglar vilka är svåra att mota bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...