25 juli 2013

Nu blommar havet

Rabatt med lila jätteverbenor och cerisa rosenskäror.

Nu sprakar äntligen mitt hav (okej, storleken kanske är mer åt dammhållet, men det är roligare att tänka stort) av lysande jätteverbenor (Vebena bonariensis) och rosenskäror (Cosmos bipinnatus).

Jätteverbena i närbild.
I februari sådde jag de små verbenafrön, som nu - fem månader senare - vuxit till sig och slagit ut i full blom. Efter all denna väntan, är det magiskt när det väl händer!

Cerisa rosenskäror i närbild.
Tidigare år har rosenskärornas färg gått från ljusaste vitt, till mörkt ceriserosa. Men i år har alla blommor gått i den mörkare skalan. Varför vet jag inte (men någon av er läsare kanske?). Att det inte riktigt gick som det var tänkt gör dock inte så mycket. Det är ju en del av charmen med växter och trädgård.

Rabattjorden var tung och näringsfattig från början. Därför arbetades både mull och gödsel in, innan plantering. Men rosenskärornas kraftiga grönska tyder på att de fick lite för mycket näring. Det ger nämligen färre blommor, men fler blad.

Rosenskäror och jätteverbenor mot sommarljus kvällshimmel.
Blommorna gör sig även bra mot en ljus natthimmel.

Rabatt med rosenskäror och jätteverbenor.
Så här gick tankarna när rabatten planerades: http://www.sophiestradgard.se/2013/05/ett-hav-av-jatteverbena-och-rosenskara.html.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...