3 juli 2013

Fröer som går bra att så i juli

Fröpåsar som ligger utspridda.
De första bären och grönsakerna är skördade, och det börjar bli dags att fundera på en ny såvända. Säkra och snabba kort som sallat och rädisor känns givna. Men jag tänkte att det skulle vara kul att testa lite nytt också. Därför beställde jag idag några godbitar, som går utmärkt att så i juli, från Impecta (http://www.impecta.se).

Detta ska snart dimpa ner i brevlådan:

  • Broccolirybs 'Quarantina' är tydligen en väldigt smaskig kålväxt från Italien, som är släkt med rybs och rova. Växten är snabbväxande och kan sås i juli till augusti. Här kan du läsa mer om hur växten odlas och tillagas: http://www.growitalian.com/understanding-cima-di-rapa.

  • Daikon 'Minowase Summer Cross nr 3' är en japansk jätterättika. Den har sprött fruktkött och används ofta i det östasiatiska köket. Under juli till augusti är såtid och augusti till oktober är det dags för skörd. BBC har lite tillagningstip: http://www.bbc.co.uk/food/daikon.

  • Pak choi - i detta fall F1 'Joi Choi' - en klassiker när det gäller sen sådd. Precis som daikonen är den vanlig i det asiatiska köket. Denna kålsort sås på friland i juni och juli. 
Eventuellt kommer även några märgärtor, samt rödbets- och mangoldfrön att hamna i jorden också (ärtorna och rödbetorna ska helst sås i juni, men det kan nog funka ändå). Och extra kornvallmo 'Shirley Double' har jag redan slängt ut i rabatten. Den går för övrigt även att så i september och oktober för blomning nästa år.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...