17 juli 2013

Enkla sätt att ta hand om skörden

Goda vänner gav oss en chili för ett tag sedan (exakt sort vet jag tyvärr inte). Enda kärleken plantan fått sedan dess är vatten, flytande näring och en skyddad plats i halvskugga - bakom tomaterna i växthuset. Egentligen skulle den behövt en, eller två, omplanteringar också (chili vill inte ha för stora hopp i krukstorlekarna).

Men växten verkar trivas ändå, trots trångt om rötterna. Nu dignar den av mogna, röda frukter. För enkelhetens skull klipper jag bara av dem och stoppar i en påse i frysen.

Häromdagen kom jag äntligen till skott och gjorde i ordning rabatten på baksidan. Sol, vattning och obefintligt underhåll, hade bidragit till en djungel. Ut rensades klöver, någon sorts invasiv fräkenväxt som gillade det soliga och sandiga läget, och en hel del knölklockor. Jorden luckrades upp (vilket ogillas av ogräset) och kanterna skars till. Så nu ser det fint och prydligt ut - precis i tid till att de fina rudbeckiorna Echinacea purpurea 'Magnus' ska blomma (till höger i bild).

Ett extra plus var att anisopen (de blå blommorna överst till vänster i bild) gav ifrån sig härliga doftpuffar av anis, så fort jag kom åt plantan.

Nya squashfrukter dyker också upp i rask takt. Idag gjorde jag en enkel variant av delizie - italienska pastastubbar.

Recept på en enkel delizie


Ingredienser
1 squash
250 gram färdigskivad god skinka
1 paket philadelfiaost
1 paket färska lasagneplattor
1,5 paket krossade tomater
vitlök
salt och peppar
oregano, basilika eller liknande
parmesanost


Så här gör du

Sätt ugnen på 225˚C.

Rör ihop en enkel tomatsås av krossade tomater, pressad vitlök, salt, peppar, samt lite oregano eller annan ört du har tillgång till.

Skär squashen på längden med en osthyvel.

Lägg ut pastaplattorna på en skärbräda och bred philadelfiaost på dem. Därefter läggs squash och skinka på över färskosten. Krydda med salt och peppar.

Rulla ihop plattorna och skär dem i cirka fem centimeter breda bitar.

Ställ rullarna i en ugnssäker form och häll över tomatsåsen. Riv sedan parmesan över rätten och sätt in i mitten av ugnen.

Titta på förpackningen till pastaplattorna för att kolla hur länge de behöver gräddas. Cirka 20 till 30 minuter brukar vara lagom. När osten är gyllene är det bara att plocka ut kalaset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...