8 juli 2013

Utflykt till Tyresö slott

Stort träd med solljus som strilar genom grenarna.
Idag tog vi en utflykt till Tyresö slott (http://www.tyresslott.se) strax utanför Stockholm. Runt slottet fanns en vild, härlig park med lindar, knotiga gamla ekar och krolliljor, som prickade marken cerisrosa.

Tyresö slott
Slottet verkade vara stängt för jämnan. Men det gjorde inte så mycket. Parken var gratis och stor.

Ljuslila cikoria i förgrunden och gran i bakgrunden
Cikorior blommade lite här och var längs med gångarna. Förr, när det var ont om kaffe, torkades och maldes växtens rot. Sedan användes pulvret som substitut för kaffe.

Mindre träbrygga över vatten.
Vi behövde dock inte förlita oss på cikoriapulver, då Café Notholmen låg en promenadväg/-brygga bort. Fikabrödet var kanske inte fantastisk. Men omgivningarna vägde upp upplevelsen.

Vita blommor i Tyresö handelsträdgård
Utflykten avslutades med en tur till Tyresö handelsträdgård, där jag och ettåringen vandrade runt bland blommor och buskar. Dottern tröttnade däremot rätt snabbt, och drog med sig sin pappa till en trädkoja istället.

En smultronschersmin i kruka.
Till slut hittade jag det jag sökte; en smultronschersmin. Det är en planta jag funderat på att skaffa i flera år. Och nu blev det av. Busken ska få stå och sprida sin förföriska doft vid trappan som går ner från uteplatsen. Jag ser fram emot nästa års vita, doftrika blomning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...