12 juli 2013

Bondbönorna har börjat vika sig - dags för skörd

Bonbönor som växer mot bambustavar.
När bondbönorna vänder sina skidor neråt, är de mogna. Och här har våra Vicia faba 'Red Epicure' precis börjat böja sina nackar. Så idag hade vi bondbönspremiär!

Tillredningen av bönorna är helt fantastik, eftersom de har så mycket liv och karaktär på något vis. Först ska de kraftiga skidorna öppnas. Där, innanför det hårda skalet, ligger bönor mot en len, fuktig yta - som små bebisar i en stor sovsäck. Bönorna ska sedan förvällas i kokande vatten i två-tre minuter och därefter kylas av med kallt vatten. Efter det, är det dags att "skålla" bort de (för denna sort) lila bönskalen och få fram lysande, gräsgröna bondbönor.

Bönorna brukar jag steka i olivolja tillsammans med vitlök och lite salt. Sedan är de redo att användas - direkt - som tillbehör till maten, eller exempelvis som en del i en god pastasås. Sistnämnda blev lösningen idag.

Grönsaker i ett durkslag
Idag blev det också premiär för vitlöken. Egentligen var det lite tidigt, men jag var sugen på testa. Det kändes helt magiskt att ta bort det yttersta, jordiga skalet och hitta den vitaste vitlök jag någonsin sett. Vackert! (Tyvärr blev bilden inte så bra, så ni får hålla tillgodo med den jordiga löken.)

Luktärtor och flicköga i en röd vas.
Även ögat fick något att njuta av. En liten vas med flicköga Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise' och luktärtor hamnade på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...