10 juni 2013

Vackra och goda växter i krukor

Två grå krukor med tomatplantor, bellis och persilja.
Att odla i kruka har många fördelar. Exempelvis kan platser där det inte går att gräva - som balkonger eller stenläggningar - kläs i växtlighet. Och det är lätt att flytta runt plantor för att testa om de, och man själv, trivs med placeringen.

En nackdel är att växter lätt torkar ut i krukor. Därför är det bra att använda stora kärl, som gör att jorden inte påverkas lika snabbt. Och näringen i urn-/krukjord räcker i cirka fem veckor, sen är det bra att tillsätta flytande näring varje gång du vattnar. Buskar och perenner ska du dock sluta gödsla runt 15 juli.

När det gäller mina tomater, så fick inte alla plats i växthuset. De gillar dock söderläge och slipper helst vatten på bladen. Därför satte jag några i krukor under taket på uteplatsen. Tomater vill också ha det rymligt för rötterna, så plantorna fick varsin tiolitershink (med dräneringshål i botten), som innerkrukor.

Bellis och persilja i närbild.
Hinkkanterna lyste så starkt i grönt och rosa, att jag satte ner några bellis och persilja för att täcka dem. Persiljan har dessutom fördelen att den ger tomaterna bättre tillväxt och smak.

Metallkorgar med kronärtskockor och jordgubbar.
Två kronärtskockor fick flytta ner i metallkorgar med sopsäckar som innerkrukor. Förra året använde jag korgarna till potatis, men då hade jag svarta säckar för att skydda knölarna mot ljus. De ljusa säckarna var dock miljövänliga, så de vann denna gång.

Jordgubbsblomma i närbild
Häromdagen köpte jag några jordgubbsplantor till barnen. Men innan de hann komma i jorden, hade rådjuren varit där och nafsat. Därför satte jag nu jordgubbarna bredvid de taggiga kronärtskockorna, som förhoppningsvis kan ge lite skydd.

Chokladskära i närbild.
Växter som sprider doft vid beröring är härligt. De passar bra att placera där man går ofta. Chokladskäran på bilden har vi vid entrén, så vi kan stryka lite på den och känna chokladlukten.

Kruka med sommarblommor och blad.
Tanken var att de mörkaröda färgerna hos chokladskäran och bataten (de hjärtformade bladen) skulle harmoniera varandra fint. Men det blev lite väl mörk. Så då stack jag ner några tagetes i krukan. Och vips, så blev det en intressantare plantering.

Tagetes i närbild.
Tagetes ger både färgenergi och renar jorden. Dubbel vinst.

2 kommentarer:

  1. Vad fint det blir! Du ger mig massor av inspiration :-)
    /Gunilla T

    SvaraRadera
  2. Tack Gunilla! Vad glad jag blir :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...