16 juni 2013

Ur askan i elden - från stockrosrost till insektsangrepp

Närbild på stockrosplanta med håliga blad.
Förra året fick mina stockrosor rost. Massor av orange prickar täckte plantorna. Och trots att jag plockade  bort nästan alla blad, fick jag inte stopp på svampen. Men som tur var blommade stockrosorna fint i alla fall.

När jag läste på lite, förstod jag att det framför allt var blommor i stark sol, som drabbades av sjukdomen. Att mina hade angripits var med andra ord inte särskilt konstigt. De stod i full sol i söderläge. Enligt Slottsträdgårdsmästaren på Engsholm, kunde det dock hjälpa att gödsla stockrosorna (http://slottstradgardsmastaren.blogspot.se/2012/06/stockros-alcea-rosea_12.html). Det skulle dessutom förlänga blomningstiden, vilket ju var en trevlig bieffekt.

I våras passade jag därför på att jordförbättra med kogödsel runt plantorna. Dessutom täckte jag marken med stenar, för att hålla kvar fukten i jorden. Sedan när de första bladen kom, så var jag där och nöp bort dem. Och det lyckades. Det kom ingen stockrosrost i år. Hurra!!! Tänkte jag ett kort tag... Tills stora hål började dyka upp på bladen.

Det verkar som om larver eller liknande, använder mina stockrosor som middagsmål. Och jag hittar inte otygen som förstör bladen. Förhoppningsvis genomgår larverna en metamorfos snart och drar vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...