29 juni 2013

Strax efter midsommar - tid för flädersaft

Närbild på flädersaft
Runt midsommar brukar fläderblommorna slå ut. I vår trädgård har vi två plantor, men de är så små att inga blommor kommit än så länge. Därför plockar jag blommor på andra ställen där buskarna växer fritt. Förra året blev det på Djurgården i Stockholm. Och i dag passade jag på att förse mig med blomklasar när vi var och badade i Nacka, strax utanför Stockholm.

Gott recept på flädersaft 

(jag har utgått från ett recept ur "Nya Annas mat" av Anna Bergenström)

25-35 (vita och) fina blomklasar
3 citroner (gärna ekologiska)
1,5 liter vatten
1,5-2 kilogram socker (använd mer socker om du ska förvara saften länge)
50 gram citronsyra

Lägg blomklasarna i en stor bunke eller ett krus. Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Skär sedan citronerna i tunna skivor och lägg över blommorna. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och citronsyran i vattnet. Blandningen häller du över blommorna (lite i taget om du har ett känsligt krus). Täck därefter saften med en tallrik och låt stå svalt i tre till fyra dagar. Rör om i vätskan några gånger per dag. Sedan är det dags att sila saften och hälla upp i väl rengjorda flaskor. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...