7 juni 2013

Lättodlade aklejor och rådjursfri potatis

Rosa akleja i närbild
Igår lovade jag att det skulle komma några bilder på aklejorna som tidigare stod i hallonlandet. Här är de. Färgerna går från ljus rosa till mörkaste purpurlila.

Lila och rosa akleja mot grått plank
Förra året satte jag rosenskäror på platsen där aklejorna numera står. Men de blev manshöga och tog all sol från vinrankan på spaljen i bakgrunden. Så för att ge vinet en bättre tillvaro i år, fick rosenskärorna en ny plats. Och de lägre aklejorna flyttade in istället.

Lila och rosa akleja mot grå plankor
Aklejor är lätta att odla och har lång tradition i svenska trädgårdar. Dessutom dyker blommorna upp i nya färger och former varje år, vilket ger rolig variation.

Baklucka med jordsäckar
Idag hade Plantagen specialerbjudande för alla medlemmar; tio säckar jord för 299 kronor. I och för sig brukar man säga att ju dyrare jord - desto bättre kvalitet. Men efter att ha läst olika tester, bland annat Testfaktas där Plantagen fick högst poäng (http://www.testfakta.se/hem_hushall/article14219.ece), så verkar det ekonomiska alternativet fungera bra det med.

Plantagen kan bli väl mycket stordrift, tycker jag. Men de har trots allt bra erbjudanden då och då. Och deras minikurser (cirka 30 minuters föredrag med en liten frågestund på slutet) är gratis för alla medlemmar. Och att bli medlem kostar i sin tur inte heller något.

Pallkrage med potatisblast
En av dagens jordsäckar gick rakt ner i potatisodlingen, som än så länge lämnats i fred av rådjuren. Det är svårt att veta om det är Rå-Väckkuddens lukt (den grön-bruna korven nere till höger i bild), eller grillpinnarna jag stuckit ner, som håller dem borta. Men jag är glad att det fungerat hittills.

Något som däremot inte fungerat så bra, är färgen på pallkragarna. I våras köpte jag svarta odlingskragar på ICA Maxi. Men efter vattning och regn, så är nästan all färg borta. Använde de akvarellfärg när de målade lådorna tro?

2 kommentarer:

  1. Finns något som heter tjärfärg som jag ska förstå fungerar bra till såna kragar. Har inte testat det själv, men har läste en hel del om det.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Tjära luktar väldigt gott. Jag hade annars funderat på att måla dem med svart falurödfärg nästa vår (eller innan om jag hinner). Men det kan ju vara värt att kolla upp tjärfärg också.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...