8 juni 2013

Kaffe och inspiration på Nyckelviken

Iris i närbild
Idag besökte vi Nyckelvikens herrgård i Nacka, utanför Stockholm. Förutom café, lite djur och lekplats, har de väldigt inspirerande planteringar.

Irisen
ovan till exempel, stod i en lång och bred iris-rabatt, som lyste klart i den varma solen. Och just det där med många av samma sort, är något jag ska bli bättre på i min egen trädgård. Det skapar otroligt härliga masseffekter.

En tunnel gjord av levande pil
Vid sidan av irisarna fanns en piltunnel planterad, där barn kunde springa in till ett litet rum längst in.

Horisontella fält av iris, pil och himmel
Här syns irisar och piltunnel från sidan. Grönskan, blommorna och himlen bildade tillsamman vackra horisontella färglinjer.

En bänk med gröna växter bakom
För personer med trötta fötter fanns en liten bänk i skuggan.

En bänk med grönska och flätat grenstaket bakom.
Staketet och trädet bakom bänken, gav platsen lugn och skydd. Och blandningen av rödsilvrig alunrot, vit allium och ormbunkar var harmonisk, men ändå intressant.

Funkiaplantering
Här fick funkia breda ut sig i en mjukt böjd rabatt.

Funkiaplantering med vit allium som sticker upp
Ytterligare en funkiaplantering, där en blandning av olika funkiasorter hade toppats med vit allium.

En lysande röd vallmo
Med distinkt röd färg, livade vallmo upp i rabatterna.

En lång pionplantering
Pionerna hade fått lika mycket plats som en vanlig buskhäck. Jag gissar att de kommer att blomma till nästa helg och bjuda på en explosion av pampiga blommor. Om du är i Stockholmsområdet då, kan det vara värt att åka ut för att njuta av färgprakten. Och kanske lite fika på herrgården.

2 kommentarer:

  1. Bra tips! Jag har varit på Nyckelviken men missat att ta en titt på trädgårdarna. Vilken fin och inspirerande blogg du har!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillar bloggen! Det värmer :). Nästa gång du åker kan jag verkligen rekommendera trädgårdarna. Själv gillar jag att hitta inspiration för planteringar, plantsorter och enkla saker som till exempel växtstöd. Sen är det ju en mysig plats med nära till bad (i alla fall för lite större personer).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...