18 juni 2013

Hoppas på vindruvor i år

En vinranka som klättrar mot en ljusgrå trävägg.
Vår vinranka, Vitis labrusca 'Zilga', har börjat växa igen. Förra året förde plantan en tynande tillvaro bakom skuggande rosenskäror. (Jag hade ju inte trott att blommorna skulle bli lika höga som mig). Men i år får vinet ordentligt med sol. Och det syns - plantan har skjutit massor av nya skott. Så nu ser jag fram emot goda, blå vindruvor.

Zilga är en självfertil, riktigt härdig staketdruva, som klarar sig upp till zon fem. De första åren är det bra att skydda stammen från sol och nattfrost, genom att linda säckväv runt. (Så duktig har jag dock inte varit, vilket kanske också påverkade rankans energi förra året.) Men därefter ska vinet klara ner till - 40 grader utan täckning. En annan fördel är att labruskavin dessutom är motståndskraftigt mot sjukdomar.

Staketdruvor växer lite mer buskigt än vanliga vindruvor och gillar sur jord - rhododendronjord eller torv fungerar bra. Några andra som också gillar lågt pH är blåbär. Så på varsin sida om vinrankan, står två amerikanska blåbär (exakt sort vet jag inte) som vi fått från goda vänner.

Druvor blöder om de beskärs under vårvintern/våren. Men under sommaren och i november är bra tider att klippa ner plantan. Passa även på att plocka lite sticklingar då. Zilga lär vara lätt att sticklingsföröka.

Hur man beskär och sköter sina stockar beskrivs bra här:


http://slottstradgardsmastaren.blogspot.se/2012/06/labruskadruva-zilga-vitis-labrusca.html

http://217.70.34.228/bar/images/beskarning-druva-2.gif

2 kommentarer:

  1. Jag är väldigt sugen på att köpa just en Zilga. Bor nog i zon 6-7, men tänker att man nog kan skydda den under snön...då var det det där med sorkarna, men det blir ett annat problem... :)

    SvaraRadera
  2. Zilga är ju en väldigt tålig sort, så den är absolut värd att testa. Och täcker du den med löv på hösten, och kanske lite jutesäck, får du ett bra extraskydd.

    Det är möjligt att du testat olika sätt att bli av med sorken. Men ett tips är att sätta stålnät runt rötterna. Hönsnät kan ha för stora hål, så satsa antingen på ett kraftigt nät med mindre öglor, eller ett dubbelt hönsnät. Här är en artikel med fler sorktips som är värda att pröva: http://www.alltombostad.se/sa-blir-du-av-med-sorken-22979/nyhet.html. Lycka till!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...