2 juni 2013

Goda grönsaker och tåliga blommor

Sparrissallad
Idag hade sparrissallaten kommit upp så pass mycket att vi kunde plocka blad till maten. Delizie och sallad med egenodlat var en god kombination. Eftersom det speciella med sparrissallaten är dess stam, är det dock bra att skörda lite sparsamt, så att stammen orkar växa till sig.

Liten purjolök i jord
Äntligen hann jag också plantera ut purjolöken. (Med viss stjälp från ettåringen, som var sugen på att klättra upp i pallkragarna.) Vid ett senare tillfälle tänkte jag kupa upp jord runt stammarna. Då blir de vita och goda. De suddiga små grodbladen som syns, är morötterna jag sådde 24 maj.

Daggkåpa
Förra helgen var svärföräldrarna på besök från Skåne. Med sig hade de två pappkassar med växter. Bland annat några fina jättedaggkåpor, som jag planterade i vår långa entrérabatt i går. Det fanns redan några daggkåpor där sedan tidigare och jag hade planerat att fylla på med fler - hela vägen fram till jätteverbenorna och rosenskärorna längst bort (cirka 14 meter). Så det var lyxigt att få plantor - bara så där.

Daggkåpor är otroligt tacksamma. De klarar soliga lägen och skuggiga, de är inte särskilt krävande vad gäller jord och dessutom fyller de upp planteringar på ett trevligt sätt. Sin vackraste sida visar de upp efter regn eller på morgonkvisten, när det ligger en liten vattenpärla i mitten av varje blad. Ett tips är att kombinera jättedaggkåpors skira blommor med pioner. De kontrasterar varandra otroligt fint.

Alpklematis som klättrar på ett grönt nät framför en soptunna
Efter Helena Arolas trädgårdsdesignkurs (som jag skrev om här: http://www.sophiestradgard.se/2013/04/minikurs-i-tradgardsdesign.html), så har jag funderat en del på hur vår soptunna skulle kunna döljas på ett bra sätt. Den är inte särskilt snygg, och den står precis vid en gångväg.

Till slut kom jag fram till att en skogklematisen 'Paul Farges' skulle göra jobbet. Den är tålig, växtstark, samt blommar mycket och länge - från juli till september. De vita blommorna går dessutom bra ihop med snöbärsbusken på andra sidan soptunnan. För att ge lite stödblomning i år, tänkte jag även sätta dit några blomman för dagen.

Tanken var egentligen att klematisen skulle slingra upp för ett rostigt armeringsnät i vinkel. Det skulle varit finare än plastrutor. Men nu hade jag inte något armeringsnät i närheten. Och som småbarnsförälder passar jag på när jag får luckor för trädgårdsfix. Förhoppningen är ju trots allt, att klätterstödet inte ska synas i slutändan.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att det blev en fin lösning för soptunnan!
  Du är så härligt kreativ!
  Kul att daggkåporna kom till användning - du kan få flera så småningom eftersom våra förökar sig hej vilt.
  I helgen vann jag en intressant växt: Mukdenia rossi på Malmö Garden Show. Slå upp den!
  Svärmor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade soptunne-upplägget! Jag hoppas och tror att det blir bra. Och fler daggkåpor tar jag tacksamt emot :)

   Den där mukdenia rossi ser väldigt spännande ut. Ser fram emot att få se den i verkligheten.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...