14 maj 2013

Trädgårdsfix i maj

Chokladskära i kruka
Chokladskäran köpte jag i Plantbutiken.se:s monter på Rum & Trädgård. Nu står blomman ute efter avhärdning.

Avhärda och skola om
Plantera om de sådder som fått riktiga blad. Och sätt ut växter som klarar lite frost. Men först är det bra att avhärda dem. Det vill säga att du sätter ut plantorna några timmar per dag, i cirka en vecka, för att de ska vänja sig vid utomhustemperaturen.


Titta på fröpåsarna. En stor del av alla frön som går att direktså ute, ska sås i maj.

Kantskär
Ett snabbt sätt att göra rabatten fin och prydlig, är att jämna till kanten med en spade.

Rensa ogräs
Ogräs är snabbt uppe ur jorden. Plocka dem redan nu, så kommer jobbet att bli lättare längre fram i sommar.

Ät upp ogräset
Gör pannkakor på maskrosorna: www.healthygreenkitchen.com/dandelion-pancakes-for-eco-friendly-friday-4th-edition.html

Nässlor är fina primörer och smakar gott i soppa. Själv gillar jag den krämigare varianten, som till exempel Leif Mannerströms: www.recept.nu/leif-mannerstrom/soppor-och-grytor/ovrigt/nasselsoppa.

Gödsla
Gamla, väl uppvuxna träd och buskar, kan klara sig utan extra näring. Men resten av dina blommor, buskar och odlingar mår gott av gödning. Mylla ner lite höns- eller stallgödsel. Och häll benmjöl på blomsterlökarna.

Trampstenar på plats
Lägg ut trampstenar eller gångar i land och rabatter, så att du inte trycker ihop jorden genom att gå där plantor ska växa.

Sätt ut växtstöd
Pioner, riddarsporrar och bärbuskar kan alla behöva stöd innan de blivit alltför höga och tunga.

Plantera
Under maj är det fortfarande tidigt på säsongen. Träd, buskar och perenner som planteras nu, har hela sommaren på sig att etablera sig ordentligt.

Vattna
Nyplanteringar, ettåriga sommarblommor och grönsaker behöver ofta mycket vatten (läs på fröpåsen eller kruketiketten hur mycket vattning växterna behöver).  Men även buskar och liknande som planterades förra året, kan vara bra att ta hand om. Vattna gärna när det har regnat, då släpper jorden igenom vattnet som bäst. Fler råd för vattning går att läsa hos Grobar: www.grobar.se/116/Praktika/Skotsel/Bevattning/Vattna-ratt-och-ratt-tid

Omskolad luktärt i svart kruka
Luktärtorna har skolats om, fått lite benmjöl och stöd att växa på. Stjälkarna har knipsats av för att främja förgrening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...