21 maj 2013

Samplanterade grönsaker hjälper varandra

Frösådda rödbetor i krukor
Samplantering är ett naturligt sätt att få starka växter och slippa ohyra. Så nu när de frösådda grönsakerna är på gång att planteras ut och fler frön sås, har jag ägnat en del tid åt att hitta bra växtkombinationer.

I år ser odlingsplanen ut så här:Trädgårdsland i vandrande skugga:

 • Rödbetor och mangold klarar lite skugga. Så de får ta bondbönornas gamla plats. Bondbönor - precis som ärtor - gödslar ju jorden genom att de binder kvävet i luften. Det får rödbetorna och mangolden nu dra nytta av. Och då rödbetor och mangold tillhör samma familj och släkte, gillar de ungefär samma förutsättningar. Plus att nästa år, när grödorna ska rotera (för att inte jorden ska utarmas och sjukdomar frodas), kommer det också vara en fördel att växter ur samma familj inte var spridda på fler ställen.

 • I slutet av rödbetsraden finns några vitlökar. Det gillar betorna.

Två pallkragar i sydvästläge:

 • Potatis och bondbönor är ett gammalt beprövat par. De hjälper bland annat varandra mot skalbaggsangrepp. Så de får dela en låda.

 • Rödlök och vitlök är båda lökar, och har ju visst släktskap på det sättet. Det ger en fördel när växtföljden ska planeras inför nästa år.

Fyra pallkragar i söderläge

 • Purjolök och morötter passar bra ihop, eftersom purjon lurar bort morotsflugor. Dessutom är purjolöken en gröngödslingsväxt som hjälper till att frigöra näring i jorden. Ett tag funderade jag på att odla någon ärta i pallkragen också, då morötter stimulerar ärtors tillväxt. Men så läste jag att purjolök och ärtor inte trivs ihop. Så nu får ärtorna en egen odlingskrage. Däremot kanske jag sticker ner lite sallad istället. Det funkar med både morötter och purjolök.

 • Squash och vallmo ska tydligen växeldra. Jag har inte testat denna kombination själv tidigare. Men eftersom vallmon är snabbväxande, så blommar den som mest när squashen är på gång att växa till sig. Sedan tar squashen över.

 • Märg- och sockerärtor kommer att dela plats med snabba rädisor.

 • Kronärtskocka och sömntuta fungerar på samma sätt som squash och vallmo.

Odlingsvitrin

 • Tomaterna och paprikan är lite känsliga vad gäller värme och fukt. Därför får de stanna i balkongväxthuset ihop. Däremot har jag inte hittat några samplanteringsfördelar för detta par. 

Lite överallt

 • Tagetes kommer att tryckas ner lite här och där. De minskar antalet nematoder (mikroskopiskt små maskar) och lurar bort lök- och kålfjärilens honor. Däremot får man räkna med snigelangrepp på blommorna, eftersom de är kalasmat för de små djuren.

 • Sallad, ruccola och kryddor, plus eventuella växter som inte får plats i planen ovan (exempelvis fler kronärtskockor) kommer att bo i krukor och större korgar som placeras där det finns plats och fungerar ur ljussynpunkt.


 Mer om samplantering

Fler samplanteringstips har FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling). Bland annat på denna sida: http://www.fobo.se/nyheter/PDF/samodling_2009_light.pdf

Louise Riottes bok "Morötter älskar tomater" är full av goda samplanteringsråd.

2 kommentarer:

 1. Bra inlägg. Tack för tipsen. Squash och vallmo ska jag lägga på minnet. Det andra visste jag fast kan glömma ibland.

  SvaraRadera
 2. Tack själv! Ja, alla olika kombinationer är absolut lätta att glömma. Men att skriva om dem och praktisera live hjälper för min del. När det gäller squashen, så har den vuxit på som bara den. Vi får se om vallmon orkar ta sig fram bland alla blad. Men jag återkommer med rapport :).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...