25 maj 2013

Luktärtorna är på plats

Luktärtblad
Luktärtorna planterades ut idag. Eventuellt är det lite tidigt. Men om det blir det risk för frost, får jag hänga över fiberduk eller ett lakan som skydd.

Rötterna är känsliga på luktärtor. Så jag började med att ta bort ogräs (knölklockor i drivor) och luckra jorden. Sedan grävde jag cirka en halv meter djupa hål, som jag hällde benmjöl och planteringsjord i. Lite kompostjord och stallgödsel hade varit bra att lägga i botten - men så blev det inte den här gången. Sedan lyfte jag försiktigt ur plantorna, satte dem på plats och fyllde på med jord.

Blommorna fick samma plats som jag använde till luktärtor förra året - en solig vägg i sydvästläge, precis under uteplatsen. På kvällarna slingrade sig en fantastisk doft upp till matbordet, någon meter ovanför.

Klätteranordning gjorde jag förra året, så den kunde jag återanvända nu. Den var superenkel att göra och fungerade bra. Cirka var 20:e centimeter tryckte jag ner en kraftig bambustav. På vågrät ledd, med cirka 30 centimeters mellanrum, spände jag hampasnören mellan käpparna. För att snörena skulle sitta fast ordentligt, knöt jag en knut vid varje stav och ledde sedan snöret vidare. Då kunde luktärtorna klättra på höjden och få stöd på bredden.

Knölklocksrötter
Knölklockor ser nästan ut som blåklockor och är väldigt fina när de blommar. Men de är ett ogräs som sprider sig villigt. Och rötterna är stora som mindre palsternackor. Med andra ord lämnar de inte mycket plats kvar till andra växter.

Kruka med texten "Klara" på

Idag hjälpte jag också min dotter att så lite morötter. Hon fick själv skriva "Klaras morötter" på krukan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...